^^,
Anda sedang membaca..
hari hari ku

Mocha TiramissYou

Dear diary

Satu lagi resipe yang nak ku coretkan disini ialah Mocha TiraMissyou Homemade.

..kalau ak tetibe kuarkan post2 pelik resipe2 ni, maknenye ak dh mmg siyess x de keje sgt……hoho..

 

tiramisu-sekadar gmbr hiasan..kan best kalau gmbr betul cmni

Jadi ku nak coretkan resipe kat sini, supaya tak lupa. Lain kali kalau lupe boleh refer kat sini je. teknologi kan ada, boleh access di mana jua ku berada..macam la hari hari nak buat..

Mochha Tiramisu ni ku buat gune biskut marie je..x gune kek mcm kedai2 slalu jual tu..

macam biase, tiada penggunaan telur, tiada Oven pon boleh buat..hoho.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

So nak buat mocha Tiramisu ni, bahan-bahannye ialah:

1) 1 pack biskut Ladyfinger…ladyfinger tu sejenis biskut tebal petak2..ak x jumpe cari..So, ku gune biskut Marie je-murah dn senang..heheh…slalu jgk org gune kek,mcm kat kedai.

2) 500g cream cheese (dilembutkan, xnak sejuk2)

3) 500ml whip cream

4) 15 tbsp Mocha (Nescafe+Milo = Neslo pon bole)

5) 1 cawan  Coffee/Nescafe pekat+manis

5) 1 ½ tbsp. Gelatine Halal punye tau…mcm ku gune HalalGel …gelatine ni utk kasi die x cepat cair …

6) Kekacang (walnut , ape2 kekacang etc2)

7) Serbuk koko

8.) Esen Vanilla-( ak ltak satu penutup kecik botol die)- boleh gune ke measuring aku ni..?

* Pastikan semua air yang dibancuh di sejukkan dulu..xnak panas panas..

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

dh ready2 brg2 semua, lets gone…

Cara-caranya:

1) Pukul Cream Cheese sampai kembang berkrim.  Lepas tu tambah whipped cream. Kacau.

2) Kemudian campurkan bancuhan Nescafe+Milo pekat perlahan-lahan dalam adunan. Kacau. Rase sekali sekala untuk dapat rase yang terbaek.!. letak Vanilla essen , milo, kopi, nescafe , ikot suke rase..Kalau kurang manis, letak la gule, rase nak ltak coffee byk2, ltak serbuk kopi pon boleh….kacau sehingga dapat rase yg best.

2) Lepas tu masak gelatin bersama susu+nescafe . Then campur dkat adunan tadi. Kacau

3) Kemudian celupkan biskut marie ke dalam air nescafe manis+pekat selama 5 saat satu persatu dan susun dalam tray…lebih kurang mcm kek batik je..

lepas susun satu lapisan biskut dalam tray, taburlah kekacang ke, milo ke, ..bru cam sedap sket.

4) Lepastu, tuangkan adunan yg siap kacau tu ke dalam Loyang yg ade biskut2 marie tersusun tu.,kalau sape suke rase biskut banyak, letak la tebal2 sket…ku suke tebal2..hoho.selang selikan dengan biskut marie ikut tingkat2..(kalo gne kek pon same)

5) taburlah serbuk koko kat atas krim2 tu

6)lepas tu masukkan dalam peti sejuk untuk keraskan

iklan kejap….

ok. dah siap…senang kan…sape2 je leh wat….sesuai dijadikan desert utk minum ptg, pagi, atau biler2.

Ni la rupe mocha tiramisu ku...dh nk hbes da pon...rupe die x chantek sgt.,,,tp rse die yum2

 

 

p/s: smpai sekarang ak tertanye2..kenapa nama Biskut tu Marie ek? ^^..

Advertisements

About nizzys

just ordinary person in ur neighbourhood next door...= )

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

January 2011
M T W T F S S
« Dec   Feb »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Blog Stats

  • 5,352 hits

Categories

%d bloggers like this: